Moolelo o FIFA

Ua ʻike ʻia ka pono o ke kino hoʻokahi e nānā i ka pôpeku hui i ka hoʻomaka ʻana o ke kenekulia 20 me ka piʻi nui ʻana o nā mea hoʻokūkū honua.Ua hoʻokumu ʻia ka Fédération internationale de Football Association (FIFA) ma hope o ke keʻena nui o ka hui.Union des Sociétés Françaises de Sports Athlétiques(USFSA) ma ka Rue Saint Honoré 229 ma Paris ma 21 Mei 1904. Hoʻohana ʻia ka inoa Farani a me ka acronym ma waho o nā ʻāina ʻōlelo Farani.ʻO nā lālā i hoʻokumu i nā hui aupuni oPelekiuma,Kenemaka,Palani,ka Netherlands, Sepania (hōʻike ʻia e kēlā manawa-ʻO ka Hui Pōpeku ʻo Madrid;ka Hui Pōpeku Aliʻi Panioloʻaʻole i hana ʻia a hiki i 1913),KuekeneaKuikilana.Eia kekahi, ia lā hoʻokahi, kaHui Pōpeku Kelemania(DFB) i hoʻolaha i kona manaʻo e pili ma o ka telegrama.

xzczxc1

ʻO ka pelekikena mua o FIFAʻO Robert Guérin.Ua pani ʻia ʻo Guérin i ka makahiki 1906 eDaniel Burley WoolfallmaiʻEnelani, ma ia manawa he lālā o ka hui.ʻO ka hoʻokūkū mua FIFA i hoʻokumu ʻia, ka hoʻokūkū pôpeku hui no ka1908 'Olumepika ma Lādana'oi aku ka lanakila ma mua o kona mau 'Olumepika ma mua, me ka noho 'ana o ka po'e 'oihana pâ'ani pôpeku, kū'ole i ka ho'okumu 'ana o FIFA.

Ua hoʻonui ʻia ka lālā o FIFA ma waho o ʻEulopa me ka noi oʻApelika Hemai ka makahiki 1909,ʻAlekinai ka makahiki 1912,KanakaaKilii ka makahiki 1913, a me kaʻAmelika Hui Pū ʻIai ka makahiki 1914.

Aia ma ka 1912 Spalding Athletic Library “Official Guide” ka ʻike e pili ana i ka 'Olumepika o ka makahiki 1912 (nā helu a me nā moʻolelo), AAFA, a me FIFA.ʻO ka Pelekikena FIFA 1912 ʻo Dan B Woolfall.Daniel Burley Woolfallhe pelekikena ʻo ia mai 1906 a 1918.

I ka wāKaua Honua I, me nā mea pāʻani he nui i hoʻouna ʻia i ke kaua a me ka hiki ke hele no nā hoʻokūkū honua i kaupalena ʻia, kānalua ke ola o ka hui.Ma hope o ke kaua, ma hope o ka make ʻana o Woolfall, ua mālama ʻia ka hui e DutchmanCarl Hirschmann.Ua hoʻopakele ʻia mai ka luku ʻia ʻana akā ma ke kumukūʻai o ka unuhi ʻana o kaNā Aupuni Home(o United Kingdom), ka mea i ʻōlelo i ka makemake ʻole e komo i nā hoʻokūkū honua me ko lākou mau ʻenemi o ke Kaua Honua.Ua hoʻomaka hou ka Home Nations i ko lākou lālā.

Mālama ʻia ka ʻohi FIFA e kaHale Hōʻikeʻike Pōpeku LahuimaUrbisma Manchester, ʻEnelani.Ua mālama ʻia ka World Cup mua i ka makahiki 1930Montevideo, ʻUlukuae.


Ka manawa hoʻouna: Dec-03-2022